Allt du borde veta om HIV

Nya framsteg inom HIV behandlingen

Så sent som den 20 December 2021 så släpptes väldigt goda nyheter av den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA). Man har lyckats utveckla en ny behandling och en ny medicin som innebär att den smittade individen inte längre behöver ta sin medicin dagligen. Istället så handlar det om en spruta som kommer att ges till den smittade en gång varannan månad. Detta är ett fantastiskt framsteg inom forskningen och inom kampen mot att få ett slut på HIV-epidemin som nu levt i 60 år.

Den nya medicin heter Apretude och har undergått klinisk testning under ett flertal år. FDA beskriver behandlingsprocessen så att den smittade får två sprutor inom loppet av två månader för att inleda sin behandling och kroppens kamp mot viruset. Därefter så fortsätter man behandlingen med en spruta varann månad, för resten av den smittades liv.

Denna nya typ av behandling, som inte kräver att individen självmedicinerar, tros kunna vara mycket mer effektiv än tidigare metoder. Främst tack vare just det anledningen att det inte längre ligger i individens ansvar att varje dag komma ihåg sin medicin.

Förhoppningsvis så är detta ett steg i rätt riktning!