Allt du borde veta om HIV

Hur spreds HIV?

Under de tidiga 80-talet och hela vägen in på 90-talet så drabbades vi av pandemi där viruset HIV (human immunodeficiency virus) svepte över världen och smittade miljontals människor. Man upptäckte tidigt att viruset härstammade inte från människan utan hade istället muterats hos schimpanser. Man tror att viruset spreds redan så tidigt som under 1960-talet i samband slaveriet och triangelhandeln. De första smittade som myndigheter kunde konstatera fann man i Republiken Kongo efter att ett gäng män kom tillbaks hem ifrån att ha deltagit i slavhandel. Men djupare undersökning har visat att virus spred sig tidigare än så och man tror att ”patient 0” befann sig någonstans i södra Afrika. Sakta men säkert så spred sig viruset mellan människorna, obemärkt under denna tid, tills det inte gick att undgå faktumet att alltför många människor hade samma symtom och dessutom så var dödssiffrorna obehagligt mycket högre än vanligtvis. Trots att det var färre som reste runt i världen på den här tiden så fanns det inte tillräckligt med resurser för att stoppa spridningen av viruset. 

När väl viruset anlände till de Förenta Staterna så gick det inte längre obemärkt. New York Times publicerade under loppet av ett par år ett flertal oroande artiklar där man försökte att informera världen om att det låg en pandemi i horisonten och väntade. Det var en grupp av människor som led betydligt mer än någon annan och det var homosexuella män. Viruset smittade i det stora hela betydligt fler homosexuella män än någon annan folkgrupp, vilket ledde till att denna utsatta grupp fick utstå än mer hat från sin omgivning. 

Det var inte förrän i slutet på 1982 som viruset nådde sitt första offer på andra sidan Atlanten, i Europa. Det skulle ta ytterligare två år till innan de amerikanska myndigheter och den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Food and Drug Administration, lyckades identifiera virusets egenskaper. Detta ledde till att snart därefter så hade man utvecklat och kommit fram med ett HIV-test som kunde användas. Trots dessa framgångar så fortsatte viruset att sprida sig sakta men säkert genom stad efter stad. Antalet smittade som kunde konfirmeras var, på en global skala, inte speciellt stor men det tros att betydligt fler människor drabbas av HIV utan att ha meddelat myndigheterna.