Allt du borde veta om HIV

Är HIV fortfarande relevant?I slutet på 1985 så fanns över 20 000 konfirmerade smittade med minst en smittad i varje del av världen. Samma år så dog den första kändisen av AIDS, Rock Hudson. Detta startade ett initiativ för att undvika att människor skulle bli smittade av HIV genom donering av blod, vilket ledde till att homosexuella män bannades från att donera blod. Denna lag lyftes inte förrän så sent som 2015. 

1987 så kom den första medicinen och motverkande medlet mot HIV ut på marknaden och blev tillgängligt för allmänheten. Idag så finns det ett flertal olika mediciner mot viruset, men de fungerar alla i stora drag på samma sätt. Man kan inte bli fri ifrån denna smitta men tack vare dagens medicin och teknik så kan man bromsa virusets skadande egenskaper och den smittade kan leva ett relativt vanligt liv. Ytterligare medicin har utvecklats som gör det möjligt för en HIV-smittad att ha samlag med sin partner utan att den sistnämnde blir smittad. Dessa framsteg i kampen mot HIV betyder dock inte på något sätt att kampen mot viruset är över. Stora delar av Afrika lider fortfarande av stora antal dödsfall varje år från AIDS och tillgången av botemedel kan inte på något sätt mäta sig med den efterfrågan som finns i denna del av världen. 

I slutet på 2019 så rapporterade World Health Organization att det fanns 38 miljoner människor i världen smittade med HIV/AIDS-viruset och under detta år så dog nästan 1 miljon människor i AIDS-relaterade fall. Trots att stora delar av världen idag ser denna pandemi som historia så är det en väldigt aktuell kamp i de Afrikanska länderna runt Sahara. Detta område står för mer än två tredjedelar av världens alla HIV-smittade.