Sven, 64

Glada-aldre2

Sven bor med sin fru i en mindre ort. De lever ett aktivt liv tillsammans med barn, barnbarn och vänner. Sven är engagerad i ortens idrottsförening och har under hela sitt vuxna liv varit en eldsjäl inom föreningen och på senare tid en trogen funktionär. Fram till 2012 jobbade Sven som idrott- och mattelärare på högstadieskolan men drabbades då plötsligt av en stroke.

Efter en tids rehabilitering har nu Sven återfått flertalet av sina fysiska funktioner, men har en kvarstående afasi. Sven är en social person som tycker om att prata med såväl vänner som nya bekantskaper. Efter sin stroke saknar Sven sin förmåga att kunna prata med sina barnbarn om vad som hänt i skolan, goda middagar med vänner, prata resultat på årets skidtävlingar och sitta med i diskussionerna i styrelsen. Sven blir frustrerad när han inte får fram vem eller vad han pratar om eller när han märker att de han pratar med blir stressade av att inte gissa rätt. Hans fru märker att han drar sig undan och inte vill följa med och träffa släkt och vänner.

Sven har svårt att göra sig förstådd och undviker sociala sammanhang som han tidigare uppskattat.

Sven får tillsammans med sin logoped prova Dialog Comai i sin iPad. I DialogComai skapar Sven de ord och symbolbrickor som är viktiga för honom under pågående samtal med hjälp av Ändra-funktionen. Han använder både bilder och text. Hans fru tar kort med sin iPhone och med hjälp av iCloud hittar han rätt bild på den person/händelse som han vill berätta om. Är det fler personer med på bilden använder han Ritverktyget för att lyfta fram vem han menar.

Han har bland annat skapat egna kategorier för de olika barnbarnen så han enkelt kan prata om det som är viktigt i deras respektive liv och vardag. Börjar de med ett nytt intresse fyller han på med nya kategorier och symbolbrickor. Barnbarnen gillar att farfar ”pratar med sin iPad” och de hjälper honom gärna att skapa nya ord.

Inför möten och tävlingar på idrottsklubben förbereder han konversationer som han har som stöd när han sedan träffar sina klubbkamrater. Sparade konversationer använder han även vid t ex läkar- eller sjukgymnastbesök. Då vet han vad de talade om senast eller om det är något som är viktigt inför dagens möte.

Sven följer nu med på middagar och fortsätter ställa sina vetgiriga frågor och är nu mer delaktig i sina vardagliga val och diskussioner. Hans fru märker även att han pratar om saker som ligger honom nära om hjärtat som de kanske aldrig pratat om tidigare. Hon känner sig mer delaktig i diskussionerna och har mer tålamod om hon inte förstår honom från början.