Stina, 24 har Asperger och arbetar i butik och använder Premium Comai

Stina, 24, har Asperger och arbetar i butik och använder Premium Comai. Hon har nyligen fått sin Asperger-diagnos och försöker hitta strategier för hur hon ska få en fungerande vardag såväl hemma som på jobbet.

I dagsläget består hennes arbetsuppgifter mest i att inventera varor, prismärka, vattna blommor, plocka upp varor i butiken och hålla ordning. Hennes handledare kommer under dagen med nya uppdrag och Stina är rädd för att glömma bort och inte hinna. Hon är noggrann men osäker på om hon gör saker i rätt ordning och om hon hunnit med alla uppgifter under en dag.

Hon har som mål att även kunna börja arbeta i kassan, något som hon provat på och gillar. Men hon är osäker på pengars värde och hantera växel. Att hantera pengar och att handla till sig själv tycker hon också är svårt och undviker det gärna.

Stina är orolig för att inte komma i tid och hinna med det hon ska. Hon är alltid ute i god tid. I väldigt god tid. Det händer att hon får vänta i över en timma utanför jobbet för att hon inte vet hur lång tid det tar till jobbet och när hon börjar.

Stina åker samma buss till jobbet varje dag. Ibland är bussen försenad eller inställd. Då går Stina hem då hon är osäker på hur hon ska ta sig till jobbet på alternativt sätt. Detta bidrar till att arbetsgivaren är osäker på om Stina kan stanna kvar på arbetsplatsen då det framförallt under vinterhalvåret kan bli många dagar som hon inte dyker upp.

 

Stina är orolig för att glömma och att inte hinna med dagens uppgifter.

Lägger in alla uppgifter i Premiums Kalender. Är det en aktivitet som består av flera moment skapar hon en checklista som påminnelse och kan i lugn och ro utföra de olika momenten. Om aktiviteter ändras under dagen kan arbetsledaren ändra på distans via webkalendern. För att ge ytterligare struktur drar hon ut en papperskopia av dagens uppgifter via webkalender varje morgon. På så sätt kan hon stryka över varje utförd uppgift och visa vilka hon inte hunnit med eller inte kommit åt att utföra.

 

Stina undviker situationer där hon måste hantera pengar. Vill arbeta i kassan, men är osäker på valörers värde och att ge rätt växel tillbaka.

Men hjälp av Prisräknaren kan hon få stöd i de olika valörena och visuellt se när det är tillräckligt med pengar och vilken växel som kunden ska få tillbaka. Hon använder även Prisräknaren när hon planerar sina inköp, handlar och kontrollerar efteråt hur mycket pengar hon har kvar att handla för.

 

Stina har svårt att överblicka tidsåtgång och är rädd för att komma försent. Är stressad inför att åka till jobbet och får stå och vänta i kylan.

Stina har haft i uppdrag att mäta hur lång tid det tar att gå hemifrån till bussen, hur lång tid bussresan tar och hur lång tid det tar att gå till jobbet från stationen. Sammanlagt tar det 30 minuter. Stina använder nu det visuella tidsstödet i Premium. När hon får en påminnelse om att gå till bussen, ställer hon direkt en timer på 30 minuter och kan då se hur mycket tid hon har kvar innan hon ska vara på jobbet. Hon använder även tidsstödet för andra aktiviteter där hon är osäker på hur lång tid som kommer gå åt. Nu kan hon fokusera på aktiviteten istället för att vara orolig för att hinna.

 

När Stinas buss inte dyker upp på utsatt tid går hon hem och kommer inte iväg till jobbet den dagen.

I Premiums Handlingsplan skriver vi ner de alternativa bussar som hon kan ta till jobbet. Här hittar hon lätt information om bussnummer, slutdestination, vilka hållplatser hon ska passera och vilken hon ska kliva av på. Om hon tror sig bli sen till jobbet kan hon direkt ringa sin handledare med hjälp av att kontakten är direkt kopplad till den aktuella handlingsplanen.

Ladda hem exemplet som pdf

Läs mer om appen Premium Comai här

Läs mer om diagnosen Asperger på Autismförbundets hemsida som du finner här